Anadolu Internet Gazetecileri Federasyonu

Federasyon Tüzüğü

FEDERASYONUN ORGANLARI

Madde 7 – Federasyonun organları şunlardır:

a) Genel Kurul

b) Yönetim Kurulu

c) Denetim Kurulu

GENEL KURUL

Madde 8 – Genel kurul üye dernekleri temsilen gelen delegelerden oluşan en üst ve en yetkili kuruldur. Genel kurul üç yılda bir Mayıs ayında yönetim kurulunun çağrısı ile, yönetim kurulunun karar vereceği il’de olağan olarak toplanır.

Genel Kurul, Federasyona üye derneklerin gönderdiği delegelerden oluşur.

Federasyona üye her dernek, genel kurulunda seçilmiş olmak kaydıyla AİGF genel kurulunda toplam dört delege ile temsil edilir. Aidat borcu olan dernek genel kurula katılamaz, delegeleri aday olamaz.

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL

Madde 9 – Yönetim ve denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya federasyon genel kurul delegelerinin üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine genel kurul olağanüstü olarak toplanır.

Denetleme kurulunun veya delegelerin beşte birinin yazılı isteği üzerine yönetim kurulu genel kurulu bir ay içinde toplantıya çağırmazsa, denetleme kurulu veya toplantı isteğinde bulunan üyelerden birinin başvurusu üzerine mahalli sulh hukuk hâkiminin kararına başvurulur.

ÇAĞRI USULÜ

Madde 10 – Yönetim kurulu, federasyon tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan delegelerin listesini düzenler. Yönetim kurulu, genel kurula katılacak delegelere genel kurulun gündemini, genel kurul tarihinden en az 15 gün önceden toplantı günü, yeri ve saatini yazılı olarak ya da federasyonun resmi internet sitesinde ya da elektronik posta yada cep mesaj yoluyla duyurur. Bu duyuruda birinci toplantıda gerekli çoğunluk sağlanamazsa, genel kurul toplantısının en az bir hafta sonra (en çok 60 gün sonra) yine günü, saati ve yeri belirtilerek, çoğunluk aranmaksızın toplanacağı belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman, bir haftadan az 60 günden çok olamaz.

Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.

TOPLANTI USULÜ

Madde 11 – Genel kurul, katılma hakkı bulunan delegelerin salt çoğunluğu, tüzük değişikliği ve federasyonun feshi hallerinde ise üçte ikisinin katılımıyla toplanır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.

Genel kurula katılma hakkı bulunan delegelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek delegelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.

Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.

İstiklal Marşı ve saygı duruşundan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve bir başkan vekili ile iki yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.

Federasyon organlarının seçimi için yapılacak gizli veya genel kurul kararıyla alınacak açık oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazirun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.

Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir.

Genel kurulda, yalnızca gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.

Genel kurulda her delegenin bir oy hakkı vardır; delege oyunu şahsen kullanmak zorundadır.

Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna 7 gün içinde teslim etmekten sorumludur.

OY KULLANMA VE KARAR ALMA USUL VE ŞEKİLLERİ

Madde 12 – Yönetim ve denetim kurulu üyelerin seçimlerinin gizli oylama ile veya açık oylama ile yapılacağına, genel kurulda karar verilir. Diğer konulardaki bütün kararlar ise açık olarak oylanır. Gizli oylar, mühürlenmiş zarfların üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra seçim sandığına atılması ile toplanan ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak belirlenen oylardır.

Açık oylamada, divan kurulu başkanının belirteceği yöntem uygulanır.

Genel kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Tüzük değişikliği ve federasyonun feshi kararları ise, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.

KURULLARIN SEÇİMİ

Madde 13 – Anadolu İnternet Gazetecileri Federasyonu Genel Kurulu, Genel Başkanı, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu asıl ve yedek üyelerini yasada belirtilen şekilde seçer.

A) Genel Kurul Delegelerinin, organlara aday olabilmeleri için:

01) Bir delege hem Yönetim hem de Denetim kurulunda görev alamaz.

02) Genel Başkan adaylarının üye derneklerden birinin başkanı olması gerekir.

B) Adaylık başvurusu

Genel kurul toplantısında organlara aday olabilme koşullarını taşıyan AİGF Genel Kurul Delegeleri; Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu’na bir Başkan adayının listesi ile birlikte aday olabilir.

Başkan adayları;

– Başkan adayı olarak kendi adlarını ve soyadlarını,

– Yönetim Kurulu başlığı altında 4 üyenin adlarını ve soyadlarını, Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri başlığı altında 3 üyenin ad ve soyadlarını,

– Denetleme Kurulu başlığı altında 3 üyenin adlarını ve soyadlarını, Denetleme Kurulu Yedek Üyeleri başlığı altında 3 üyenin ad ve soyadlarını,

– Genel Başkan, Yönetim Kurulu Asıl, Denetim Kurulu Asıl, Yönetim Kurulu Yedek ve Denetim Kurulu Yedek üye listesi sırasıyla; üye olunmuş veya olunacak Konfederasyon ve benzeri üst kurumların delege listesini oluşturur.

C) Oy kullanımı ve sayımı

01) Seçimler, gizli oy ve açık sayımla veya Genel Kurulda oylanmak şartıyla açık oylama yöntemiyle yapılır.

02) Başkan adayları, dilerse oy kullanımı ve sayımı sırasında her sandık için ayrı birer gözlemci bulundurabilir.

03) Her delege, oyunu kendi kullanmak zorundadır.

04) Seçime katılan delegeler, seçim gizli oy ve açık sayımla yapılacaksa, aday listelerinden birini, kendilerine verilen mühürlü zarfa koyar. Üyeler, kongre divanınca veya genel kurulca seçilecek “Tasnif Heyeti”nce oluşturulacak en az iki kişiden oluşan sandık kurullarının önünde, kimlik incelemesinden sonra ve Genel Kurul Delege Katılım Listesi’nde adlarının karşısını imzalayarak, mühürlü zarfı sandığa atarak oylarını kullanır.

05) Sayımda seçim sandığından çıkan zarf sayısı, oy kullanan üyelerin sayısından çok olursa; o sayıda zarf, rast gele seçilerek, açılmadan yok edilir.

D) Seçim sonuçları

01) Seçim bittikten sonra Genel Kurul Divanı listelerin sayımını yapar ve sonucu bir tutanakla belirler.

02) Genel Kurul Divanı seçim sonuçlarını, Genel Kurula açıklar.

03) Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantılarını izleyen otuz gün içinde, yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren Genel Kurul Sonuç Bildirimi ve ekleri Anadolu İnternet Gazetecileri Federasyonu Genel Başkanı tarafından mülki idare amirliğine bildirilir:

a) Divan başkanı, başkan yardımcısı ve yazmanlar tarafından imzalanmış genel kurul toplantı tutanağı örneği,

b) Tüzük değişikliği yapılmışsa, tüzüğün değişen maddelerinin yeni ve eski şekli ile federasyon tüzüğünün son şeklinin her sayfası yönetim kurulunca imzalanmış örneği.

Genel kurul sonuç bildirimi, Anadolu İnternet Gazetecileri Federasyonu yönetim kurulu tarafından yetki verilen bir yönetim kurulu üyesi tarafından da yapılabilir. Bildirimin yapılmamasından genel başkan sorumludur.